Inleiding
Verlies van tandmateriaal door erosie, bruxisme of een combinatie van die twee komen steeds vaker voor. Deze patiënten groep is alsmaar groeiend en iedere algemeen practicus komt deze patiënten regelmatig in zijn of haar programma tegen. De ervaring leert dat er in het algemeen erg lang met het behandelen van de slijtage patiënt gewacht wordt met als gevolg dat de behandeling daarvan alleen maar ingewikkelder wordt. Excessief verlies van tandmateriaal lijkt in onze westerse wereld de tandheelkundige volksziekte nummer één te gaan worden, de patiëntengroep met dit probleem wordt steeds groter en is voor de algemeen practicus lastig te behandelen omdat de behandelingen vaak complex lijken en tevens erg tijdrovend kunnen zijn.

Cursus inhoud
Aan de orde komen: casuïstiek, diagnostiek, occlusieconcepten, Centrale Relatie (=hands on training), Maximale Occlusie, verschillende beet registratie systemen, diagnostisch opwassen, behandelplanning, direct versus indirect werken, Dahl appliances, standaard fotoset, mock up, Las Vegas Index, Smile Design volgens VP concept, interactie tandarts-tandtechnicus, bonding systemen, voorspelbaar adhesief werken, directe en indirecte composieten, Cross Mount werken etc. Elke cursist heeft de mogelijkheid om een slijtage casus uit de eigen praktijk in te brengen en in de groep te bespreken. Deze dient dan twee stonemodellen aan te leveren die in CR in de artikulator gemonteerd zijn. Daarnaast zijn kleurenfoto’s (liefst in een korte PowerPoint presentatie) onmisbaar.

Docent
Nittert Postema
CV van de docent
Na de HBS-B werd de tandheelkundige opleiding genoten in Utrecht van 1962 tot 1969. Eind 1969 werd een praktijk gestart in Amsterdam, parttime. In deze praktijk is hij werkzaam geweest van 1969 tot 1986.Mede onder zijn leiding is die praktijk later uitgegroeid tot een tandartsen-groepspraktijk. Naast de parttime praktijk was hij werkzaam aan de R.U. te Utrecht bij de afdeling Volledige Prothese, voor het studiejaar 1969-1970. Na de zomer 1970 werd de aanstelling in Utrecht geruild voor een parttime aanstelling aan de Vrije Universiteit, aan de afdeling Volledige Prothese van 1970 tot en met 1974. Vanaf 1976 was hij parttime werkzaam bij de Bijzondere Tandheelkunde georganiseerd door de ATZ klinieken te Amsterdam. Vanaf 1986 tot 1997 was hij fulltime werkzaam als Hoofd Bijzondere Tandheelkunde aan de KUN te Nijmegen binnen de vakgroep VP-MFP. Vanaf 1997 tot eind 2000 als Hoofd van het zelfstandige CBT te Nijmegen. Vanaf 2000 tot heden fulltime Bijzondere Tandheelkunde als Chef de Clinique van het CBT.Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar patiëntenbehandeling betreffende de volledige prothese, de implantologie, de gemutileerde dentitie ( opbouw en afbouw) en de totale rehabilitatie. Adhesieve technieken en implantologie hebben zijn tandheelkundig handelen totaal veranderd en nog leuker gemaakt. Tevens behandelt hij als tandarts-gnatholoog TMD patiënten. De uitgebreide diagnostiek ( de Bio,Psycho,Sociale Anamnese) en behandelplanning nemen dan ook een voorname plaats in.Hij geeft al 29 jaren klinische cursussen volledige prothese, overkappings prothesen op natuurlijke elementen en op implantaten. Ook geeft hij regelmatig cursussen over diagnostiek en behandelplanning van de gemutileerde dentitie.

Programma
Op maandag, donderdag of vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur, aan te vragen via het formulier.

Aantal deelnemers
De docent vindt groepen tot maximaal 15 personen werkbaar.

Locatie
De cursus kan op locatie gegeven worden, door heel Nederland.

KWIS punten
De cursus is geaccrediteerd en wordt aangemeld bij het Kwaliteits Register Tandartsen en levert de cursist na invullen van de kennistoets 7 nascholingspunten op. (3 per dagdeel en 1 voor de toets)

Syllabus, certificaat en kennistoets
De cursisten krijgen een syllabus. Het cursus certificaat wordt na invullen van de kennistoets aan het eind van de cursus overhandigd.

IQual groep aanmelden
De IQual groep kan zich via het inschrijfformulier aanmelden. Daar treft u een e-mail formulier aan dat u invult en waarin de groep de voorkeursdag kenbaar maakt. Na ontvangst van het formulier wordt per e-mail contact opgenomen met contactpersoon van de IQual groep om de cursus datum voor te stellen.

Kosten en betaling
De basiskosten voor de cursus bedragen € 1495,- (incl. 19% BTW) Kosten voor cursusmateriaal bedragen € 30,– per cursist. (syllabus etc)  Reiskosten van docent Postema € 0,35 per kilometer. Is de reisafstand vanuit Mook (bij Nijmegen) groter dan 60 kilometer dan wil Postema dicht bij de plaats waar de cursus gehouden wordt overnachten. De hotelkosten (maximaal € 120,–) zijn voor rekening van de IQual groep. Alle genoemde kosten zijn inclusief BTW. De totale rekening dient één week voor de cursusdatum voldaan te zijn.